Get Adobe Flash player
Αρχική Ιστορία

Ιστορία Συλλόγου

- Ο Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος» ιδρύθηκε στην πόλη των Σερρών το 1976 από απογόνους των Βλάχων της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας , οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή των Σερρών κατά τον 18ο και 19ο αιώνα μετά την καταστροφή των μητροπολιτικών κοιτίδων τους και τις ταραχές που ακολούθησαν.

- Σε μια δύσκολη εποχή για την διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων, ο Σύλλογος στοχεύει στη διαφύλαξη της παράδοσης ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού μέσω των προσπαθειών των εκατοντάδων μελών του, διατηρώντας:

· Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την καθημερινή ζωή των Βλάχων της Ανατολικής Μακεδονίας, στεγασμένο σε ιδιόκτητο 3όροφο κτήριο .

· Ιματιοθήκη με αυθεντικές παραδοσιακές Βλάχικες φορεσιές .

· Βιβλιοθήκη με βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου .

· Χορευτικά τμήματα διάφορων ηλικιών .

· Ομάδα αναπαράστασης εθίμων και λαϊκών δρώμενων .

· Χορωδία απόδοσης δημοτικών τραγουδιών και ιδιαίτερα Βλάχικων φωνητικών .

· Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων .

· Τμήμα εκμάθησης ραφής χειροποίητων Βλάχικων φορεσιών .

· Τράπεζα αίματος για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου .

- Επιπλέον :

· Έχει εκδώσει

α) βιβλίο με τίτλο « Οι Βλάχοι του Νομού Σερρών και της Ανατολικής Μακεδονίας »

β) βιβλίο με τίτλο « Γεωργάκης Ολύμπιος ο βλαχόφωνος αγωνιστής του ’21 »

γ) έξι CD με δημοτικά τραγούδια ( Ελληνόφωνα και Βλαχόφωνα ).

δ) πολυσέλιδο λεύκωμα με παραδοσιακές φωτογραφίες και καρτ ποστάλ

με τη γαμπριάτικη ( Αβδελλιάτικη ) και τη νυφιάτικη ( Γραμμουστιάνικη ) φορεσιά .

· Εκδίδει τριμηνιαία εφημερίδα με τίτλο « Μνήμες » και ετήσιο θεματικό ημερολόγιο .

- Έντονη και συνεχώς κλιμακούμενη είναι επίσης η δραστηριότητα του Συλλόγου στον κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα . Ειδικότερα :

· Διοργανώνει διάφορες συνεστιάσεις , εκδρομές , και ενημερωτικές ομιλίες κυρίως για προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία .

· Πραγματοποιεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς και βραβεύει κάθε χρόνο τα παιδιά των μελών που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

· Συμβάλει στην φιλοξενία παιδιών Βλάχικης καταγωγής προερχόμενα από την Αλβανία, τα Σκόπια, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, πάντοτε στα πλαίσια του προγράμματος για τον απόδημο Ελληνισμό .

Τέλος είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.) και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητές της .

 

 

Γεωργάκης Ολύμπιος, ο βλαχόφωνος αγωνιστής του 1821 :


- Ο Γεωργάκης Ολύμπιος γεννήθηκε στο Λιβάδι Ολύμπου στις 4 Μαΐου του 1772. Ήταν γιος του αρματολού Νικόλαου Λάζου και της Νικολέτας, θυγατέρα ενός προύχοντα του Βλαχολίβαδου. Πήρε το όνομα Ολύμπιος γιατί είχε πολλές αρετές και προερχόταν από τον Όλυμπο.

- Όταν έγινε 20 χρονών ο Θείος του ο Τόλιος τον κάλεσε στο αρματολίκι του στη Μηλιά που ήταν και το πιο ξακουστό για να τον κάνει πρωτοπαλίκαρό του. Μετά τον θάνατο του θείου του, ένωσε όλα τα αρματολίκια με φύλακες. Είχε μια δύναμη αντρών που πλησίαζε τους εξακόσιους με οπλαρχηγούς όπως τον Γούλα Ντράσκο, τον Καρατάσο, τον Νίκο Τσάρα, τους Μπιζιουταίους και τον μακρινό ξάδερφο του και αχώριστο φίλο του τον Γιάννη Φαρμάκη.

- Ο Ολύμπιος ήταν από τα πιο άξια και ικανά μέλη της Φιλικής Εταιρίας και γι΄αυτό ορίστηκε ως ο 1ος Απόστολος στην Ανώτατη Αρχή που ετοίμασε ο Νικόλαος Σκουφάς και ονομάστηκε : “Η Αρχή των Δώδεκα Αποστόλων”.

- Ύστερα από πολυάριθμες μάχες με τουρκικά στατεύματα είτε στα αρματολίκια του, είτε σε άλλες περιοχές όπου κυριαρχούσε ο τουρκικός ζυγός, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1821 ο Ολύμπιος κοίταξε αγέρωχα το θάνατο στα μάτια και ανατινάχτηκε μαζί με τους συντρόφους του στο Κωδωνοστάσιο της Ιεράς Μονής Σέκου παρασέρνοντας μαζί του 50 Τούρκους στρατιώτες.


Η μάχη στην Μονή Σέκου :

- Την 6η Σεπτεμβρίου του 1821 εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση στην Μονή με αρχηγό των Τούρκων τον Κεχαγιά Μπέη και 1.500 στρατιώτες. Αποτέλεσμα ήταν ο αποδεκατισμός του 1/3 του στρατού του. Στις 8 Σεπτεμβρίου με αρχηγό τον Σαλή Πασά, 8.000 τακτικός τουρκικός στρατός άρχισε να προωθείται προς την κοιλάδα όπου ήταν το οχυρωμένο κτίριο της Μονής Σέκου. Ο Ολύμπιος βρίσκοταν στο Κωδωναστάσιο της Μονής με 20 στρατιώτες και ο Φαρμάκης στην βορειοανατολική πτέρυγα με 320 παλικάρια. Η μάχη ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου και τελείωσε 13 μέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1821.

Βιβλιογραφία : Στέλιος Πετ. Μπαμπάτσης, Γεωργάκης Ολύμπιος, Ο βλαχόφωνος αγωνιστής του ΄21